Stacks Image 1600531
Stacks Image 1600533
Stacks Image 1257924
Stacks Image 1327823

OpnameZWART WITkiezen

Kleding en achtergrond

Bij kleding en achtergronden speelt de keuze van kleuren een belangrijke rol. Rood dat in een kleurenfoto de aandacht trekt wordt in Zwart Wit omzetting donker grijs. De kleuraccenten die in mode zo van belang zijn kennen in Zwart Wit fotografie andere regels.

Voor zwart haar geen zwarte achtergrond. Tenzij er een haarlicht wordt toegepast.

Visagie

Het Afstemmen van make-up op de kleur van kleding heeft in Zwart Wit een ander effect.
Oneffenheden of wallen onder de ogen maskeren is ook voor Zwart Wit foto’s vooral bij vrouwen mooi.

Alle huid die zichtbaar is, ook de hals, handen en de bovenarmen moet mee genomen worden bij visagie, omdat er anders tint verschillen ontstaan.

Stacks Image 1482840
Stacks Image 1482846

Zachte verlopen bij vrouwen;- krachtiger contrast bij mannen.

Stacks Image 1482859

Bij Rembrandt belichting komt het licht hoog van één kant daardoor ontstaat er vanwege de neusschaduw een driehoekje licht op de wang.

Stacks Image 1482870

Spelen met licht

Zwart Wit toont de essentie, waardoor karaktertrekken sterker overkomen. Hoewel er nog professionele fotografen zijn die met film werken (analoge fotografie), worden Zwart Wit foto’s voornamelijk gemaakt door digitale kleur foto’s om te zetten naar Zwart Wit met bijv. Photoshop.

Bij de opnames moet daar reeds rekening mee worden gehouden. In Zwart Wit zijn de contrasten het gereedschap voor de fotograaf.

Mooie verlopen van licht naar donker worden bereikt door te spelen met licht en reflectieschermen en door zorgvuldige plaatsing van de persoon (het model). Het gaat daarbij ook om de kunst van het weglaten.

Onscherpe achtergrond

Ogen weerspiegelen de ziel van een mens. Ogen moeten daarom scherp zijn. Rimpels en andere oneffenheden mogen best vervagen. Om dit te bereiken gebruik ik lenzen met een diafragma van 1.4. Ogen zijn dan scherp en er ontstaat een mooie verloop in onscherpte.

Van karakteristieke personen met veel levens-sporen in het gezicht willen we die juist graag laten zien. Een diafragma van 5,6 of hoger is dan noodzakelijk.

In de eigen omgeving is teveel onscherpte jammer, omdat de eigen omgeving ook een iets laat zien van wie je bent. De persoon scherp centraal, en zinvolle details minder scherp in beeld.

Stacks Image 1582799
Stacks Image 1582805

Scherpte alléén op de ogen.

Stacks Image 1582818

Omgeving een rol laten spelen bij de portretopname.

Stacks Image 1582829

Lachen of niet lachen

Ontegenzeggelijk verkopen foto’s beter waarop wordt gelachen of minimaal een glimlach.

Lachen laat iets zien van hoe je blij bent als dat een echte lach is, maar vaak is lachen ook een verdegingsmechagnisme. Om je onzekerheid te verbergen. Vrouwen lachen vaak hun vergissingen weg. Meisjes gaan giechelen als ze opgewonden zijn of zich onzeker voelen.

Tijdens de opnames fotograferen we diverse uitdrukkingen;- lachen, glimlachen, gewoon blij, in gedachten verzonken, keurig in de plooi, verbaasd soms ook uitdagend, vertederd of verdrietig.

In de lens kijken of wegkijken

Als je naar een foto kijkt waar iemand je aankijkt, dan communiceer je onwillekeurig direct met de ogen.

Door niet in de camera te kijken krijgt de rest van het beeld meer aandacht. Zo ga je je meer afvragen wie die persoon is en wat deze denkt.

Bij het fotograferen van kleding en sieraden gaat het juist om deze items en niet over de persoon. In die situaties is het vaak beter om het model weg te laten of met het sieraad bezig te zijn zoals een horloge.

De kijkrichting van iemand nodigt uit om je af te vragen waar iemand naar kijkt.

Stacks Image 1599957
Stacks Image 1599963

Lachen/ glimlachen/ blij kijken

Stacks Image 1599976

Neutrale blik

Stacks Image 1599987
Stacks Image 1600483

Stacks Image 1600494
Stacks Image 1600502
Stacks Image 1600518
Stacks Image 1600213
Stacks Image 1600229
Stacks Image 1600237
Stacks Image 1600243

Wegkijken

Stacks Image 1600254
Wij mensen zijn allemaal uniek. In ons lichaam wonen wij. Sommige denken dat “ons zijn” dood gaat als ons lichaam sterft. Andere denken dat “ons zijn” als uniek wezen blijft bestaan.

In de waan van de tijd geven we ons over aan de mode van de de tijd waarin we leven. Dames dragen strompel-schoeisel;- zeg maar schoenen met hoge hakken en maken van hun gelaat vaak een karikatuur met make-up.

De veelheid van actualiteitenprogramma’s over eten, uiterlijk, muziek, gezondheid, mode en lifestyle bewijzen dat we het eigenlijk allemaal niet weten. We voelen allemaal wel de hunker - het verlangen - naar betekenis, naar erkenning, naar geliefd te zijn, naar diep voelen, naar genieten, naar belangrijk te zijn, naar speciaal te zijn;- kortom naar succes in de kleine of grote massa van mensen om ons heen.

Geheim: (1) Succes meet niet dat je goed bezig bent. Succes is applaus van de meute die op drift is geraakt. Stalin, Mao en Hitler hadden succes en nu ook IS (deze lieden hebben samen meer dan 500 miljoen mensen vermoord). Zij haken in op jouw hunkering dat je ertoe doet.

Geheim: (2) Gevoel is niet betrouwbaar. Wel je denken. Gevoel wordt gestuurd door begeertes. Het echte denken door feiten.Als fotograaf zoek ik naar het wezen dat woont in jouw lichaam.